مادربزرگ و پدربزرگ همیشه به ما درباره تمیز بودن نصیحت میکردند. جالب است بدانید که ایران یکی از اولین کشورهایی است که در رعایت بهداشت فردی و محیطی بسیار موفق بوده است. بنابراین، علاقه ما به پاکیزگی و نظافت در سرشت ایرانیها وجود دارد. موضوع نظافت منزل، که حتی قدیمیها هم به آن اهمیت میدادند، تأثیرات بسیار مثبتی بر روح و روان و در کل زندگی انسانها دارد. البته نظافت منزل تنها به معنای تمیز کردن سطوح و جمع و جور کردن اشیاء عمومی یا دور انداختن آلودگیها نیست! نظافت منزل مفهومی گستردهتری دارد. یکی دیگر از مفاهیمی که نظافت شامل آن است، نظم است. بینظمی در وسایل و لوازم، بینظمی در زمانبندی و... میتواند جزئی از نظافت باشد. بینظمی میتواند تأثیر بسیار زیادی بر زندگی داشته باشد. تأثیراتی که آنقدر هم خوشایند نیستند! نظافت دارای دو بُعد است. دو بُعدی که میتواند زندگی انسان را تغییر دهد. اولین بُعدی که به آن میپردازیم، بُعد جسمی است. منظور از بُعد جسمی، تأثیر نظافت بر جسم است که میتواند بسیار بدتر از آنچه که فکر میکنید باشد.
تاثیرات جسمی زندگی در یک مکان تمیز
شاید شما هم درباره گذشته فرانسویها شنیده باشید. زمانی بود که پاریس، این شهر زیبا، به این زیبایی نبود. شهری که در کثافت و لجن فرو رفته بود و طاعون مرگبار از همین شهر، چهره کریه خود را به مردم دنیا نشان داد. در آن زمان، مردم پاریس به شدت کثیف بودند و نظافت در میان آنها معنی نداشت. آنها به قدری در کثافت غرق بودند که ناصرالدین شاه قاجار ماجرایی در این باره دارد.
مضرات زیان بار عدم رعایت نظافت
همانطور که متوجه شدید، نظافت در منزل و حتی خیابان میتواند از بسیاری از بیماریهای مسری و واگیر جلوگیری کند. فرهنگ نظافت در میان ایرانیها و مسلمانان بسیار رایج است و بنابراین اگر به تاریخ بعد از اسلام نگاهی بیندازیم، بیماریهای واگیر شایع که در آن زمان وجود داشتند، بسیار کمتر از دیگر مسلمانان و به خصوص ایرانیها تاثیر گذاشتهاند. از کوچکترین مضرات کثیف بودن منزل میتوان به خارش پوستی، احساس گرما، تهوع، اسهال و درد شکمی اشاره کرد. بسیاری از افراد هم در کنار ما زندگی میکنند که به کثیف بودن و جمع کردن زبالهها بیش از حد مشغول هستند. این افراد به طور افراطی به این کار میپردازند و به همین دلیل به بیماری دیوژن یا سندروم گدا منشی مبتلا هستند. در این بیماری، افراد تمایل دارند منزلی کثیف داشته باشند. بعدی نظافت که درباره آن صحبت میکنیم، بعد روحی-روانی نظافت است. تحقیقات نشان میدهد که افرادی که روزانه ۲۰ دقیقه را صرف تمیز کردن و نظافت منزل میکنند، از سلامت روان بهتری برخوردار بوده و کمتر دچار بیماریهای روحی-روانی میشوند. در این بخش از مقاله به این بعد از نظافت منزل که تاثیر بسیار گستردهای دارد، میپردازیم. با ما همراه باشید.
زندگی در یک منزل تمیز چه تاثیری بر روان ما دارد؟
خانه یک مکان آرامش بخش است؛ جایی که افراد میتوانند انرژی خود را بازیابی کنند و اگر در آن به آرامش روحی و جسمی نرسند، تأثیرات منفی بر زندگی شخصی و اجتماعی خود و دیگران خواهد داشت. هر کسی، بدون توجه به قشر اجتماعی، نظافت خانه را به عنوان یک خصلت نیکو در خانوادهها ارزیابی میکند. به همین دلیل میتوان گفت که تمیز بودن و نظافت منزل در فرهنگ ما ریشه دار است. بنابراین، اگر هر ایرانی به عنوان مهمان به خانهای دیگر برود و منزل میزبان تمیز نباشد، افراد جامعه و خانواده به نوعی او را مورد انتقاد قرار میدهند و او را نقض قوانین اجتماعی جامعه میدانند.
خانم های شاغل برای نظافت منزل چه کنند؟
اگر میخواهید فرزندی با احترام به پاکیزگی داشته باشید و دوام زندگی زناشویی و مشترک خود را افزایش دهید، باید منزل خود را تمیز نگه دارید. اما سوال اصلی اینجاست که بانوان امروزی بیشتر وقت خود را به کار در خارج از منزل میگذرانند و زمان کافی برای نظافت منزل ندارند. آنها باید باقی مانده زمان خود را به تفریح و در کنار خانواده بودن بگذرانند. اگر نظافت منزل به عهده آنها باشد، آنها را پژمرده میکند و زمان کمی که برای تربیت فرزندان و مراقبت از همسرشان دارند را نیز از آنها میگیرد.